Wesak: De meest belangrijke Boeddhistische feestdag van het jaar!

Wesak is de meest belangrijke Boeddhistische feestdag ter wereld.

Op deze dag worden drie dingen gevierd:

  • De geboorte;
  • De verlichting;
  • Het overlijden van de Boeddha.

De geboorte van de Boeddha betekent hier het moment dat de Boeddha, op dat moment nog prins Siddhattha Gautama, op aarde kwam.

De verlichting is het moment dat prins Siddhattha Gautama, een Boeddha werd. Hij mediteerde onder een boom die bekend staat als de Bodhiboom. Hij begreep de waarheid van het lijden, de oorzaak van het lijden, het einde van het lijden, en de waarheid van het pad dat leidt tot het einde van het lijden.

Het overlijden van de Boeddha, Paranibbāna genoemd, is het moment dat het leven van de Boeddha, historisch gezien, eindigde.

Op wesak worden in Boeddhistische landen lampionnen gemaakt. Deze worden geofferd aan Boeddhabeelden, Stupa’s en Bodhibomen.

Tevens worden in veel kloosters en Boeddhistische tempels speciale ceremonieën georganiseerd. In die ceremonieën wordt in de ochtend, om 6 uur, melkrijst geofferd aan Boeddhabeelden, Bodhibomen en Stupa’s.

Volgens de Boeddha is het vereren van, en het offeren van dingen aan, hem, of aan zijn leerlingen, van onmeetbaar grote verdienste. Maar ook het offeren aan dingen die symbool staan voor de Boeddha, brengt onmetelijke resultaten teweeg. Voorbeelden van dingen waaraan geofferd kan worden zijn:

  • Stupa’s: Grote bolvormige bouwwerken met vaak een punt bovenop. Deze stupa’s vertegenwoordigen de Boeddha, of zijn verlichting, of de weg naar de verlichting . In beroemde stupa’s, zoals die in Anurādhapura, zijn relieken, delen van de overblijfselen van het verbrande lichaam van de Boeddha, gevestigd.

In sommige stupa’s zijn wellicht geen relieken van de Boeddha, of van andere beroemde monniken gevestigd. Deze stupa’s zijn gemaakt om te fungeren als symbool voor de Boeddha en zijn zodoende ook ‘geschikt’ om dingen aan te offeren.

  • Bodhiboom: Dit is de boom waaronder de Boeddha zat, toen hij de verlichting bereikte. Het verhaal gaat dat mensen die naar het klooster kwamen om de Boeddha te eren (soms door lichten te offeren, soms door wierrook of bloemen te offeren), klaagden dat de Boeddha er niet was om te vereren en dingen aan te offeren. Aan wie konden ze dan iets offeren? De persoonlijk verzorger van de Boeddha, de monnik Ānanda, vroeg dit vervolgens aan de Boeddha. De Boeddha antwoordde dat de mensen in dat geval de Bodhiboom die in de kloosters stonden, konden vereren.
  • Beenderen, lichaamsresten: Deze soort relieken liggen opgeslagen/zijn gevestigd in stupa’s.
  • Tandreliek van de Boeddha: Op de ‘Kandy Esala Perehera’ is het mogelijk om de tandreliek van de Boeddha te vereren.
  • Boeddhabeelden: Boeddhabeelden, zoals in kloosters of tempels gezien worden. Thuis kan ook een beeld worden neergezet, en gebruikt worden om te ‘vereren’ en dingen aan te offeren.

De bovenstaande korte opsomming, is bij lange na niet uitputtend. Er zijn veel meer soorten van relieken en dingen die als symbool voor de Boeddha gebruikt kunnen worden om te vereren en offers aan te brengen.

Er worden op Wesak Poya ook sutta’s gereciteerd met de monniken, en de monniken reizen door het hele land, vaak uitgenodigd door mensen, om op verschillende plaatsen over de leer van de Boeddha te vertellen.

Wesak is een dag van bezinning op de leer van de Boeddha.

 

India Transparent Background Png - Symbol Lotus Flower Buddhism, Png Download , Transparent Png Image - PNGitem

Wesak 2022

Voor het nieuwe Dhammajaar 2566

197. Susukhaṃ vata jīvāma,

verinesu averino.

Verinesu manussesu,

viharāma averino

Gelukkig, zo leven wij,

Onder hen die haten,

Vrij van haat.

Onder de mensen die haten,

Verblijven wij vrij van haat.

 

Op 15 mei 2022 vieren we Wesak. Dat is de dag waarop de geboorte, Verlichting en het heengaan van de Boeddha wordt herdacht en gevierd.

Vanaf 15:00 uur bent u van harte welkom om deze mooie dag mee te kunnen vieren. Er wordt in het Nederlands verteld over wie de Boeddha was, wat hij onderwees, en wat wij hier nu voor mooie dingen mee kunnen doen.

Aansluitend, om 17:00 uur, vindt er een Bodhivandana plaats. Dit is een symbolische verering van de boom waaronder de Boeddha de verlichting bereikte. Er worden dingen geofferd, zoals kaarsen, wierrook, bloemen, water en gezonde, alcoholvrije dranken; daarna word en er diverse teksten, in het pali, de taal waarin de leringen van de Boeddha zijn opgeschreven, en in het Sri Lankaans, opgezegd en gereciteerd.

Hieraan mag u ook deelnemen en als u wat wilt meenemen om te offeren, dan kan dat ook.

Er wordt na de Bodhivandana tot 22:30 uur een aantal boeddhistische teksten gereciteerd.

Moge het drievoudige juweel u zegenen!

Namo Buddhaya!!!